The little girl from Zhujiajio

The little girl from Zhujiajio

söndag 10 juni 2012

Smoggen ligger tätt över Shanghai!

Idag är luften i Shanghai ohälsosam näst intill farlig , enligt en app som Patrik laddat ner. Det räcker egentligen bara att gå ut för att förstå att luften inte är den bästa. Smoggen  ligger tätt över staden och dessutom är det så fuktigt ute att syrehalten är minimal. I Sverige är man generellt sätt mycket miljömedvetna och det är ju bra, men när man bor i en stad som Shanghai så inser man tyvärr vilken liten påverkan vanliga svenskars miljöarbete har på resten av världen. Den verkligt stora utmaningen, när det gäller miljöarbete, finns i länder som Kina. Visst gör de förbättringar  och jag har förstått att luften i Shanghai har blivit bättre under de senaste åren. I Shanghai t ex så auktionerar man varje månad ut registreringsskyltar till ett visst antal bilar. Jag har hört  summor som upp till 68000 kronor för en skylt, detta för att hålla nere trafiken i de centrala delarna av Shanghai.  Har man en sådan skylt så får man åka in till centrum när man vill , men har man inte får man (om jag minns rätt) bara åka in mellan 9 - 15 på dagen. Jag undrar hur trafiken hade varit i centrum om de  inte haft detta arrangemang? För här kryper den  nästan alltid fram i centrum och  det är sällan bilarna kör mer än 60 km i timmen på kringlederna runt centrum. Vi bor 2,5 mil utanför downtown och vid lite trafik tar det en halvtimme att köra,men för det mesta tar det 1 timma.

Deras källsortering  här  är något annorlunda än i Sverige. Här slänger man allt i slasken/papperskorgen och då menar jag allt - glasflaskor,petflaskor, burkar, matrester tidningar, kartonger,  osv. Sen är det någon stackare som får göra en första sortering i compoundets soprum. Det måste vara ett av de värsta jobben man kan ha. Jag tror att när jag börjar jobba igen och kanske har en dålig dag på jobbet, då ska jag försöka tänka på sopsorterarna i Kina. Förhoppningsvis kanske livet inte känns så jobbigt trots allt.

Med hög luftfuktighet väntas det snart kraftigt regn och därför var det några gubbar här och la ut sandsäckar framför vårat garage. Av någon anledning är vi, så vitt vi kan se, de enda som får denna special behandling. Vet inte om det beror på att vi hade översvämmning för ett par månader sen eller om ägaren har något avtal med managementoffice. Naturligtvis tackar vi och tar emot. Axel och Axels kompis Carsten blev inspirerade av gubbarna och fick för sig att göra likadant hos Carsten och började lägga sandsäckar framför deras garage. Mycket målmedvetna la de ut minst tio tunga sandsäckar.  Gulligt tycker jag.
Jag, Ebba och Sara har idag varit på Pearlcity och shoppat. Det blev en hel del presenter till kompisar och ett par tröjor till tjejerna. Sen gick vi till Simply Thai och åt som vanligt riktigt gott. Kändes jättemysigt att få en egen stund med dem. Det hör inte till vanligheterna!

Patrik har inhandlat en specialmask för löpning i mindre bra luft. Den har ett specialfilter som ska ta bort de värsta partiklarna. Lämnar er med ett foto på min kära make. Tycker det finns vissa likheter med Hannibal Lechter eller vad säger ni?

1 kommentar:

  1. Masken klär honom väldigt bra:)Det kryper i min gröna själ när jag läser...hua, måste nog gå ut och röra lite i komposten för att kompensera;)

    SvaraRadera