The little girl from Zhujiajio

The little girl from Zhujiajio

torsdag 19 maj 2016

Känslornas tid!

Först vill jag bara be om ursäkt för den lilla texten i början av inlägget. Av någon anledning kan jag inte spara mina ändringar ......

Om 5 veckor är den där dagen inne.  Dagen som jag längtat så efter det senaste året - Flytten tillbaka till Sverige. Jag kände mig redan färdig med Shanghai, Kina i höstas.  Ville flytta hem redan förra sommaren. Även om jag hade ambitionen att ta tillvara på det här sista året, så gick luften lite ur mig  och året blev (till och från) en enda lång väntan på att få flytta -  Att få börja ett nytt liv i Sverige igen. Jag har periodvis inte riktigt haft ork att leta upp nya bekantskaper ( när dom gamla flyttat), så jag har spenderat mycket tid med mig själv det senaste året.  Jag kan berätta att man lär känna sig själv riktigt bra då.  Jag har vänt ut och in på livets alla stora frågor. Jag har summerat mitt liv så här långt. Funderat på var jag har varit och vart jag vill komma. Kanske lite mycket för mitt eget bästa. Önskar ibland att jag inte var så reflekterande, att jag bara lät livet ske och inte funderade så mycket på varför. Jag tror egentligen att det är ett mycket bättre sätt att  leva livet, men det är svårt att göra om sin personlighet, vid 46 års ålder. Vissa personlighetsdrag, som är så djupt rotade, får man nog dras med. Det gäller bara att hantera dom på bästa sätt


Men nu när den stora flytten närmar sig med stormsteg, så  byggs många slags känslor upp inom en. Vemod, rädsla, glädje, oro, nervositet, nyfikenhet……Allt blandas i en enda stor röra. Jag drömmer den ena konstiga drömmen efter den andra. Man skulle kunna tro att det är enklare att flytta tillbaka till sitt hemland än att flytta ut, men jag är faktiskt lika nervös. Jag ska hitta min plats igen, bland vänner, familj och nytt jobb. Jag är densamma, men samtidigt förändrad. Svårt att förklara det på något annat sätt. För barnen blir omställningen ännu större. Dom har vuxit upp här. Tjejerna har gått från barn till tonåringar och nästan vuxna. Jag vet att dom kommer fixa det. Människans största tillgång är ju trots allt förmågan att kunna anpassa sig till nya situationer. Dom säger att förändring är nyttigt för en - att man går starkare ur den. 

Våren har varit tuff, utan Patrik ( som fick ny tjänst vid årsskiftet) här. Jag har sagt till Patrik att jag aldrig vill göra om det här. Då menar jag att vara ifrån varandra under en längre period ( totalt 6 månader). Känns helt enkelt lite meningslöst. Men nu är snart den här perioden över och vi kan med stolthet titta tillbaka och säga att vi fixade det. Även om jag är färdig med Shanghai, så känner jag mig också glad och tacksam över att vi fick möjlighet att göra den här resan. För det känns som en resa - de här åren i Shanghai. Jag har aldrig känt att jag bott här permanent, utan att vi varit på väg någonstans och att vi under resans gång fått förmånen att uppleva många olika saker.  Jag skulle aldrig vilja vara utan den här erfarenheten, även om känslorna åkt som en jojo, upp och ner. Shanghai-tiden tror jag har gjort mig mindre orolig, barnen mer framåt och familjen mer sammansvetsad - åtminstone vill jag tro det.

Patrik hade en jobbig vår. Samtidigt som han började på en ny tjänst ( med allt vad det innebär), fick han gå på den ena husvisningen efter den andra. Tror han var på totalt 25 visningar under våren, varav vi budade på 3-4 st av husen innan vi hittade vårt drömhus. Det tar på krafterna det. Trots att jag inte sett huset i verkliga livet, så känns det helt rätt för mig/oss. Tror vi kommer trivas bra där. Ingen trädgård ( passar oss alldeles utmärkt), nära naturen ( HärlandaTjärn, Skatås och en trevlig planlösning i olika etage….. Herre jösses nu låter jag som en mäklare…..ni förstår nog vad jag menar.Till sist…. Går på 5:2 dieten - Fy katten vad jobbigt det är med 2 faste-dagar i veckan!! Men det ger resultat, så det är bara att fortsätta. Det har nämligen blivit en del tröstätande under våren, så jag får helt enkelt bita i det sura äpplet och gilla läget……Önskar er en riktigt härlig och avkopplande helg  :-)

1 kommentar:

  1. Förstår dina röriga tankar mycket väl! När vi, efter 3,5 år i Bryssel, skulle flytta hem ville jag inte alls. Det är väl den stora skillnaden mellan din flytt och min. Jag saknar Bryssel dagligen men har efter 4 år nu accepterat att jag saknar och det tydligen är här i Sverige vi ska vara ett tag till (det var så himla nära att vi fick chansen att flytta tillbaka i somras och det gjorde ont).
    Det är inte lätt att flytta hem igen, man ska återta sitt hemland, man ska skaffa (i värsta fall och mitt fall) nya vänner, man saknar en del referenser för saker som hänt de åren man var borta och man kommer på sig själv att hänvisa till "i Bryssel" något som ingen annan har referenser till... Det är tungt i början men kanske blir lättare när man, som du, verkligen vill flytta.
    Vi var också ifrån varandra de sista sex månaderna, min man veckopendlade till Göteborg men vi sågs i alla fall på helgerna. Och det sliter, något enormt faktiskt. Vill aldrig ha det så mer och det var nog den enda anledningen till att vi tackade nej till just Shanghai för 1,5 år sedan (min man skulle veckopendlat i Kina och jag bott i Shanghai). Så ville vi inte leva i tre år!
    Det kommer gå bra att flytta hem men låt det ta tid, låt det göra ont och ha förståelse för allt känns så annorlunda ett tag!

    SvaraRadera