The little girl from Zhujiajio

The little girl from Zhujiajio

torsdag 21 juni 2012

Dragon Boat Festival

Nu har äntligen Axel frisknat till. Vi var hos läkaren tidigare i veckan och hon konstaterade, bara genom att titta på honom, att han hade scharlakansfeber. Tydligen så hade han en rätt så kraftig feber, för det rödflammiga hade spridit sig ända ner till fötterna och enligt läkaren ska det var ganska ovanligt. Nu äter han i allafall en 10 dagars antibiotikakur även om det är under kraftiga protester varje gång. Han skulle ha kunnat gått till skolan i går, men skolsyster ringde mig i onsdags och frågade väldigt försiktigt om han kunde vara hemma hela veckan. Han är tydligen den enda på skolan som fått det och de vill naturligtvis att det förblir så. Jag vill inte heller att vi ska vara orsaken att  sjukdomen ev sprids på skolan, även om jag är helt övertygad om att Axel inte skulle ha smittat något längre. Så igår fick vi en alldeles extra ledig dag, som vi använde till att besöka Science och technology museum och lite shopping på fakemarknaden "AP Plaza " , som ligger alldeles brevid. Gloria följde med oss i bilen, eftersom hon hade ett ärende i närheten. Efter museumbesöket mötte vi upp Gloria och sen åkte vi och tog oss en välbehövlig lunch på " Element Fresh".

Igår var det "graduation day" på skolan för alla elever som slutar 5:e, 10:e och 12:e årskursen. Alla elever på "secondary school" förväntades närvara på denna tillställning. Därför var det extra lång skoldag för flickorna som inte var hemma förren klockan 21 på kvällen. I 12:e årskursen, vilket motsvarar sista året på ett svenskt gymnasium, gick bara 2 elever ut i år ( dock bara en närvarande i går kväll). Det beror inte på att alla andra misslyckades, utan helt enkelt på att det bara var just 2 som gick i den årskursen. Jag tror att Sara och Ebba tyckte det var lite häftigt att  få vara med på en sådan tillställning. Iklädd blå kappa och blå hatt fick studenten ta emot sina betyg, tal hölls av rektor och elever uppptädde i. Efter den långa skoldagen kom tjejerna hem tillsslut -  trötta, men med en erfarenhet rikare.

I Sverige firar vi midsommar idag, men här i Kina firar man "Dragon Boat Festival",som infaller lite olika varje år. I år, lustigt nog, infaller den samtidigt som våran midsommar. Här nedan har jag lagt ut en länk där ni kan läsa lite mer om varför kineserna firar den här högtiden. I Kina gillar företagen att ge saker till sina anställda, när de har något att fira. Patrik fick en fin delikatesslåda, bestående av torkat kött, blåa ägg och annat "smarrigt" . Passande nog så gav han den lådan till våran Ayi, som med all säkerhet uppskattar innehållet mer. Vårat Dragon boat/ midsommarfirande blir nog ganska lugnt. Skulle ha träffat några vänner över en bit mat, men nu ligger min stackars vännina sjuk. Så vi kanske går ut på restaurang istället.

.

http://www.gio.gov.tw/info/festival_c/dragon_e/dragon.htm

Jag önskar er alla en riktigt härlig midsommarafton och hoppas att vädret är med er i Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar