The little girl from Zhujiajio

The little girl from Zhujiajio

söndag 14 september 2014

Dagen efter :-(

Jag vaknade tidigt i morse och det första jag gjorde var att kolla valresultatet. Nyhetsflödet från olika tidningar, plingade till i telefonen: En efter en rapporterade om Reinfeldts avgång, Löfvens seger, men framförallt Sverige Demokraternas kraftiga uppgång - kanske den största besvikelsen av dom alla! Vart är vårt land på väg?........... Under våra snart 3 år här i Kina har min stolthet över vårt land vuxit sig allt starkare. Sverige har ett väldigt gott rykte utomlands och jag möts med jämna mellanrum av många positiva kommentarer om vårt land. Jag  är fullt medveten om att jag missar nyanserna i debatten hemma i Sverige, när jag bor så långt borta. Jag har förstått att många anser att Sverige har förändrats. Men jag vill ändå här skriva om varför jag är stolt och varför jag som utlandssvensk kanske ser med lite andra ögon på mitt hemland, än om jag bott kvar hemma.

1. Vi är ett av världens mest jämnställda länder.  Visst kan det bli bättre, men vi ska också vara stolta över att vi kommit så långt och är så medvetna. (I Sverige är det inte många som blir förvånade om mannen i familjen kan laga mat och städa. Här får Patrik extra mycket beröm av mina utländska väninnor om han lagat en paj eller bakat en kaka. )

2: Vi är ett av världens mest miljö medvetna folk. För oss är det en självklarhet att panta flaskor och källsortera

3. Vår allemansrätt är så gott som unik . Vi kan röra oss fritt i en fantastisk natur!

4. Vi har, en så länge, en generös flykting- och invandringspolitik. 7 utav 8 partier i riksdagen jobbar alla för att fortsätta på den linjen.

5. Vi är ett demokratiskt land med högt valdeltagande.

6. Föräldrar har möjlighet att vara hemma med sitt barn under hela hans eller hennes första levnadsår.  Jag undrar om det är så många andra länder som har en sådan generös föräldraförsäkring?

Listan kan säkert göras längre. Jag hoppas i allafall att jag kan fortsätta vara stolt över mitt hemland nu när det blåser främlingsfientliga vindar. Att den svenska humanitära andan får fortsätta. Det känns åtminstone bra att jag drog mitt strå till stacken, när jag gick och röstade på konsulatet för ett par veckor sen.
Axel hade en läxa i svenska skolan, som innefattade att han skulle titta på ett program om demokrati, rösträtt och val till Sveriges riksdag. Vi  tvingade  även tjejerna och titta på det och insåg sen att de helt missar svensk samhällskunskap när dom bor här i Kina. Det var därför  väldigt nyttig för dom att se hur valet i Sverige är uppbyggt, vilka vi kan rösta på och vem som får bilda regering.  Dom försökte "pressa" oss på vilka vi röstade på det här valet. Det enda jag avslöjade var att jag inte röstade på SD, (eftersom dom står för en ideologi som vi inte vill att våra barn ska anamma) sen fick dom ingen mer information. Resten av riksdagspartierna får dom gärna bilda sin egen uppfattning om.. Ju äldre dom blir, desto mer kommer dom förhoppningsvis engagera sig och då vill vi att de  ska vara deras åsikter och val och inte våra......
Den fantastiska allemansrätten!


1 kommentar: